MSD gaat meerdere samenwerkingen aan om COVID-19 te bestrijden

MSD, beter bekend als Merck & Co in de Verenigde Staten (NYSE: MRK), kondigt vandaag drie belangrijke wetenschappelijke initiatieven aan in de strijd tegen COVID-19: twee samenwerkingsovereenkomsten om mogelijke SARS-CoV-2-vaccins te ontwikkelen en een onderzoekssamenwerking om de ontwikkeling van een nieuw antiviraal middel te bevorderen. Concreet:

  • MSD plant Themis Bioscience over te nemen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in vaccins en immunomodulerende therapieën voor infectieziekten, waaronder COVID-19;
  • IAVI en MSD bundelen hun krachten om een vaccin te ontwikkelen tegen COVID-19; hiervoor zullen ze voortbouwen op hun ervaring met de recombinante vesiculaire stomatitis virus (rVSV) technologie die ze ook gebruikten tijdens de ontwikkeling van het rVSV-gebaseerde vaccin van MSD tegen Ebola Zaïre. Tot op heden blijkt dit het snelst ontwikkelde vaccin ooit. De vaccinontwikkelingsstrategie gebaseerd op rVSV vormt een veelbelovende aanpak om de nieuwe pandemie van COVID-19 te bestrijden.
  • MSD en Ridgeback Bio zullen samenwerken om de ontwikkeling van een oraal antiviraal middel tegen COVID-19, EIDD-2801 te bevorderen.

Brecht Vanneste, managing director van MSD België: “COVID-19 vormt een wereldwijde uitdaging en vereist dus wereldwijde oplossingen. Voor elk vaccin of geneesmiddel dat MSD ontwikkelt voor deze pandemie, zijn we van plan om dit wereldwijd op grote schaal beschikbaar én betaalbaar te maken. We werken er hard aan om dit doel zo snel mogelijk te behalen. Wanneer de hele wereld zich moet verenigen om deze nieuwe en geduchte uitdaging aan te gaan, kan men op ons rekenen. Dat hebben we onlangs ook aangetoond met ons Ebola-vaccin, dat gebaseerd is op een specifieke ontwikkelingsstrategie waarop we zullen voortbouwen. Hoewel de uitdaging die deze pandemie vormt immens is, weten we dat de wetenschap en samenwerkingen zullen overwinnen, net als vroeger. België is een land dat bruist van wetenschap, medisch onderzoek en klinische proeven. We kijken er met MSD België dan ook naar uit om bij te dragen aan deze wereldwijde samenwerkingen en inspanningen te leveren op dat vlak. Hoewel we uiteraard niet kunnen voorspellen wanneer deze strijd zal worden gewonnen, zijn we er toch van overtuigd dat de wetenschap aan onze kant staat, dat de samenwerkingen goed verlopen én dat we het samen zullen overwinnen.”

“Met ons nalatenschap en onze unieke expertise op vlak van vaccins en infectiewerende middelen, dragen we mede de verantwoordelijkheid om ons te engageren en samen met de wetenschappelijke wereld op zoek te gaan naar nieuwe geneesmiddelen en vaccins om deze pandemie een halt toe te roepen,” verklaart Kenneth C. Frazier, voorzitter en managing director van MSD. “MSD zet zich al sinds de komst van COVID-19 in om een effectieve oplossing te ontwikkelen. Om successen waar te maken, beseffen we ook dat een wereldwijde samenwerking tussen verschillende landen en bedrijven nodig is. Vandaag zijn we trots op de snelle, strikte en gezamenlijke inspanning die al zijn geleverd. Op deze manier kunnen we de meest veelbelovende oplossingen voor deze wereldwijde uitdaging aanwenden en maken we gebruik van de beschikbare middelen en kennis voor deze inspanningen. We zullen er dan ook op toezien dat de verschillende programma’s over de noodzakelijke middelen, aandacht en focus beschikken.”

Contacteer ons
Over MSD Belgium

Inventing for Life is reeds meer dan een eeuw het credo van MSD. Als toonaangevend wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf ontwikkeld MSD innovatieve geneesmiddelen en vaccins voor de meest uitdagende ziekten ter wereld. MSD is de handelsnaam van Merck & Co., Inc., met hoofdkantoor in Kenilworth, NJ, USA. Onze geneesmiddelen op voorschrift, vaccins, biologische therapieën en diergeneesmiddelen, beschikbaar in meer dan 140 landen, bieden innovatieve gezondheidsoplossingen. We zetten ook in om de toegang tot gezondheidszorg te vergroten door middel van ons breed innovatiebeleid, onze programma’s en samenwerkingsverbanden. Meer dan ooit heeft MSD vandaag een voortrekkersrol in de preventie en behandeling van ziekten die mensen en gemeenschappen over de hele wereld bedreigen. Kanker, cardio-metabole aandoeningen, de ziekte van Alzheimer, infectieziekten zoals HIV en Ebola, alsook de aanpak van belangrijke dierenziekten behoren tot onze topprioriteiten. 

Meer informatie vindt u op onze website www.msd-belgium.be